30 Temmuz 2015 Perşembe

Neden bir arabam olsun istemiyorum?


Artık insanlar bana böyle sorularla gelmezdi ama nasıl olduysa yeniden aynı ifadeyle karşılaştım.
“Sen de bir araba alırsın artık!?”

Benim için herhangi bir şey almak gerçekten tamamen zorunlu ihtiyaç ile örtüşen bir durum ki burada bana soruyu böyle yönelten kişi tamamen şahsıma yönelik bir fikir beyan etmedi aslında. Konu Adapazarı’nda beraber yaşadığım annem, ananem ve benim ihtiyaçlarım üzerine şekillendi.

Eşya Kütüphanesine teşekkürler


Gerçekten bir araca ihtiyacı olan insanlar olabilir ama ben kendi adıma durumu şöyle değerlendiriyorum

  1. Adapazarı küçük bir şehir ve ben yürümeyi, bisiklete binmeyi seviyorum.
  2. Hele bundan önce Dalyan’da yaşarken bir arabaya bindiğimde, o araba kokusunu hissetmemle birlikte aylarca bir arabaya binmediğimi fark ederdim de bir daralırdım.
  3. Çoğunlukla şehir dışındayım ve uzak yolu zaten toplu taşıma ile gitmeyi tercih ederim.
  4. Hem şehir içinde hem de uzun yolda araç kullanmak benim için rahatlamadan çok stres konusudur. (Gerçi trafikte, yaya ya da bisikletli olmak da stres konusu ama en azından ara sokaklara kaçışlar daha kolay)
  5. Aslında uzun yolda otostop çekmek de benim en sevdiğim ama maalesef yalnızken yapamadığım bir aktivite. (Çok değişik insanlar tanıma şansı oluyor, otostop ile yolda olmak deneyime dönüşüyor)
  6. Bunun dışında bla bla car ve yolyola gibi seçenekler de yok değil.
  7. Maddi olarak annem ve ananemin şehir içi hareketlerini taksi ile yapmasının bir arabanın maliyetinden (kendi maliyeti, vergisi, bakım masrafı, yakıt masrafı) daha uygun olduğunu düşünüyorum.
  8. Hem de şehir içinde yaklaşık 2 km yarıçaplı bir hayatın çok da konforlu olacağını düşünüyorum ki ortalama bir insan için en fazla yarım saatlik bir yürüyüş mesafesi. (annem bunu uyguluyor ama ananem için artık maalesef mümkün değil)
  9. Yürümek ve bisiklete binmek gibi faaliyetlerin araba kullanmaktan çok daha sağlıklı olduğu biliniyor.
  10. Ekolojik ayak izimi önemsiyorum. Siz de ekolojik ayak izinizi hesaplamak isterseniz buradan buyurun > http://ekolojikayakizim.org
  11. Trafiğe çıkan her bir aracın trafik yoğunluğunu arttırması ile trafik sıkışıklığı yaratarak zamanımdan, ortaya çıkan yol ve park alanı ihtiyacı ile de benim kamusal alan ve yeşil alan ihtiyacımdan çaldığını düşünüyorum. 
  12. Ayrıca benim bir araba alacak param da yok, olması için sistemde çalışmam lazım ki ben sistemin içinde çalışmaktansa başka şekillerde üretmeyi tercih ediyorum.
  13. "Araba sahibi olmak özgürlüktür" diyenlerden dem vurdu annecim "Benim için de özgürlük hayatımı gönlümce yaşamak ki bence özgürlüğe giden yol topluluktan geçiyor" :) http://daglardakarinca.blogspot.com.tr/2015/07/bars-koyu-ozgurluge-giden-yol.html
  14. Son olarak araba sahibi olmaya tamamen karşı değilim, hayalimdeki topluluk yaşantısı gerçekleştiğinde topluluğun motorlu bir aracı olması yaşantımızı kolaylaştıracaktır, kabul ediyorum.

Sevgiler,

Nurdan

2 yorum:

  1. Hımmm, ellerine sağlık.
    Bak bana ne hatırlattın, şehirdeyken tatile geldiğimizde, bir hafta arabayı görmek dahi istemezdim, ve evet o kkokuyu almak hiç istemezdim. Kokuyu tamamen unutmuşum yahu. Ne güzel. Sağlıklı kal. Öperim.

    Mutlu anne


    YanıtlaSil