29 Temmuz 2015 Çarşamba

Yeryüzü Derneği – Burcu Evi

Merkezi İstanbul’da, yerleşkesi Pamukova’da olan Yeryüzü Derneği’nin geçen seneki saman balya kerpiç sıva ev (Burcu Evi) atölyesi, katıldığım ilk gönüllü çalışmaydı. Aralarına girdiğim ilk andan itibaren kendimi onlardan biri gibi görmek, kim dernek üyesi kim benim gibi gönüllü ayırt edememek benim için çok güzel bir başlangıçtı. Bizim gerçek dünyada bildiğimiz anlamda bir sahiplenme(mülkiyet) yoktu orada, daha çok işi sahiplenmiştik aslında. Başka hiçbir yerde görmediğim bir çalışma aşkı da vardı ve hatta öyle ki kimse tembellik hakkını kullanmakta bile gönüllü değildi.

2014 - Burcu Evinin ilk günleri

2015 - Burcu Evi 


Her şey alışkın olduğumdan çok farklıydı, kimse kimseyi yönetmiyordu. Her şey kendiliğinden gelişiyordu, projeyi de orada benim gibi gönüllü olan arkadaşlardan biri koordine etmeye başlamıştı.


Sonra iletişim farklıydı, karar alma yöntemi farklıydı. Aramızda kimse inşaat ustası olmadığı için öngöremediğimiz sorunlarla karşılaşmak çok doğaldı. Bunlara çözüm üretmek için de uzun uzun konuşmamız gerekiyordu. Mesela yine bir gün gündemdeki sorun için bir arkadaşımızın aklına bir çözüm yöntemi geldi, çok heyecanlandık. Hemen çalışmanın ortasında herkesi bir araya toplayıp, çözüm önerisini konuşmaya başladık. Olurdu olmazdı derken konuşma uzadı. Çoğumuzun da aklı o anda yarım bıraktığımız işlerde kalmıştı. Hal böyle olunca içimizden biri “Oylama yapalım.” diye atıldı. Bir çoğumuz için çok mantıklıydı, oylama ile kısaca sonuca ulaşabilir ve işlerimizin başına dönebilirdik. Sonra başka bir arkadaş “Burada bir avuç insanız, birbirimizi ikna edip ortak bir sonuca varamaz mıyız?” dedi.  O andan itibaren dünya benim için gerçek anlamda daha farklı dönmeye başladı.

Burcu evinin 15 gün süren ilk atölyesinde sadece 5 gün kalabilmiştim. Evin ahşap iskeleti gönüllüler gelmeden önce bitirilmişti ve biz de saman balyaları ahşap iskeletin arasına sıkıştırarak dizmeye başlamıştık. Orada olduğum dönemde saman dizme işi neredeyse tamamlandı. Saman balyaların üzerine tel çekildi ve toprak sıva işlemi başladı.

Aradan 1 yıl geçtikten sonra bu sene yine Burcu evinin yanına yapılacak olan banyo tuvalet (hamam) atölyesi için köydeydim. Artık ev yaşanabilir hale gelmişti ve ben eve bakarken hangi duvarın saman balyalarını kiminle dizdiğimi, hangi muhabbetleri ettiğimizi bile hatırlıyordum :) Bu evi biz yaptık demek ve onun içinde uyumak, uyanmak, inanın çok ama çok keyifli, dileyen herkese bir gün nasip olsun inşallah :)

Sıra geldi hamam atölyesine, bu sene de beraber olduğumuz arkadaşlar geçen seneyi aratmadı. Yıllardır birbiriyle dost olan insanlar bir araya gelmiş gibi samimi ve içten, çok keyifli bir topluluk olduk. Keşke bu anlatılmaz yaşanır zamanlarda bizimle olsaydınız da ben de şu anda bu deneyimi anlatacak kelimeler bulmaya uğraşmasaydım ki bulamıyorum :) Sadece çok mutlu ve huzurlu zamanlardı, hala da etkisi sürüyor ;)

Atölye sırasında geçen sene yaptığımız ama bu sene daha farklı yaptığımız işler çarptı sık sık gözüme. Neyi yanlış yapmışız, görüyorum, anlıyorum. Tabii ki hatalarımıza rağmen orada bir ev var, biraz eğri büğrü ama çok da sağlam gözüküyor. Hatalarımızı görmek de ayrı bir keyif benim için, onlardan öğrenmeyi seviyorum.

Eskiden olsa hem acele ederdim bir işi yaparken hem de hatasız yapmak isterdim, kendimi hatalarımla kabul edemezdim, hatta öyle ki çoğu zaman da yarım bırakırdım işleri. Hamam atölyesinde de bir arkadaşımla muhabbet ederken konu benzer bir noktaya geldi, zorlu koşullarda başladığım ve yarım bıraktığım bir işten ve bu başarısızlıktan dolayı yeniden cesaret edemediğimden bahsettim. Bana bambaşka bir bakış açısı sundu. “Bitirmemiş olman başaramamış olman demek değil, senin için o zamanda başlamak başarıymış zaten, devamını istediğin zaman getirebilirsin” dedi. Kendisine hayatıma kattığı bu bakış açısı için çok teşekkür ediyorum, bir çoğunuz için bu bakış açısı zaten hayat görüşünüzün bir parçası olabilir ve öneminin farkında olmayabilirsiniz. Ama benim için yarım kalan işlerimi yeniden gözden geçirmek ve yeniden denemek için cesaret verici çok değerli bir yaklaşım oldu. 



Saman balya yapılar ile ilgili teknik bilgileri bir sonraki yazıda paylaşmak istiyorum ama yeryüzü derneği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz web sayfaları ve facebook sayfalarından kendilerine ulaşabilirsiniz, toplum destekli tarım, kent bahçeleri, kent kovanları, takas şenlikleri gibi pek şenlikli ve güzel işler yapıyorlar.


Sevgiler,
Nurdan

Bağlantılı linkler :

Burcu evi atölyesi ile ilgili sevgili Işıl'ın yazısı 

4 yorum:

  1. gönüllülüğe adım atmak isteyenler için yüreklendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık. süreç içindeki işleyişi, hiyerarşisiz yapılanmayı ve zamansız çalışmanın özgürlüğünü ifade ediş tarzınız ayakta alkışlanır.
    sevgi-saygı-selamlar
    yeryüzü derneği gönüldaşı Sam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sam :) Adını görüyorum yazışmalarda ama tanışmak kısmet olmadı henüz, umarım dağda kırda birgün biraraya geliriz. Sevgiler

      Sil
  2. güzel ve anlamlı yazı için teşekkür ederim..Dostlukla.. Ceyda-Yeryüzü Derneği Gönüllüsü

    YanıtlaSil